Otkrivanje kafe
Postoji nekoliko pretpostavki o počecima korišćenja kafe kao napitka i sve one u sebi sadrže, u većoj ili manjoj meri, elemente legende. Iz zvanične istorije poznato je da se kafa – biljka pojavila u Kafi, regionu Etiopije, u davnim vremenima. Postupak ekstrakcije pića iz biljke u to vreme nije bio poznat. Poznato je više od 50 vrsta kafe ali se samo 4 uzgajaju za proizvodnju kafe. Arabika je najrasprostranjenija i najkvalitetnija vrsta kafe (obuhvata 70-75% ukupne proizvodnje). Za njom sledi Robusta koja je manje kvalitetna i manje rasprostranjena. Benefiti konzumiranja kafe odnose se na opuštanje i otklanjanje mentalnog umora.
Ocena kvaliteta espresa
Da biste ocenili kvalitet espresa morate se osloniti na svoja čula, vid, miris i ukus.
Vizuelni aspekt
Da bismo analizirali vizuelni aspekt espresa, potrebno je samo da ga sipamo u vruću šoljicu za kafu i odmah analiziramo kremastu penu. U obzir se uzimaju tri elementa kremaste pene: doslednost (čvrstoća i debljina), upornost (koliko dugo treba da nestane) i boja.
Ukus
Ispijajući espreso, naši ukusi definišu slatki, kiseli i gorak ukus. Slatkoća nastaje zbog ne previše prženih zrna koji sadrži visok procenat glukoze. Kiselost potiče od prisustva organskih kiselina koje se smanjuju tokom faze pečenja. Gorčina u finalu dolazi od transformacije kofeina, šećera i jedinjenja koja se dešava tokom procesa prženja.
Aroma
Najpoželjnija aroma je ona u kojoj prepoznajemo jake arome kakaa i ponekad naznake voća vanile. Možete naći i određeni aromatični miris po travi: podseća na svež miris trave, cenjen ako je mekan i privremen, neprijatan ako preovladava.
Tajne dobrog espresa
Očigledno je da umetnost espresa ne zavisi samo od kvaliteta zrna kafe, već od složene kombinacije faktora, koji se na italijanskom jeziku mogu opisati formulom „5 M“: Miscela (mešavina), Mano ( ruka barmena), Macinadosatore (brusilica), Macchina per caffe (aparat za kafu), Manutenzione (pažljivo održavanje)